Kolonihagen Frogner

Å finne gode spisesteder er ikke alltid like lett, spesielt hvis du ikke er kjent i byen. Det er lett for å ramle inn på det første og beste stedet som erfaringsmessig ofte viser seg å være det første men kanskje ikke det beste… De siste årene har jeg (eller reisefølget) blitt flinkere til å sjekke ut hva som er gode spisesteder før vi går fra hotellet. Da jeg var i Oslo sist spiste vi lunsj på Kolonihagen på Frogner. Et kjempekoselig sted inni en bakgård med kult interiør og nydelig mat. Bedre blir det ikke! At lokalet nesten var fullt på en helt vanlig onsdag sier sitt om hvor populært det er. Ettersom vi var på ferie slo vi like godt til med en drink, og Moscow Mule er blitt en ny favoritt. Med ingefær og lime er den skikkelig frisk, helt perfekt nå som sommeren er like om hjørnet.

At lokalet ligger inni bakgården hvor blomsterbutikken Mina Milanda ligger er heller ikke feil. Her kan du gå rett fra en deilig lunsj til å nyte fantastiske planter og blomster. Anbefales virkelig!

5 fantastiske uteplasser

Har dere hatt en god helg? Vi ga snøen et siste farvel i helga med hyttetur, langrenn, kortspill, pølser på bål og hele pakka. Fryktelig koselig, men nå kjenner jeg at jeg er klar for vår! Den følelsen, når du kjører fra snødekte fjell og ned i lavlandet hvor det er grønt og varmt og fuglene kvitrer, det er en av mine favoritter på våren. Da kjenner du virkelig at årstiden endrer seg.

Er det flere som lurer seg til en ekstra fridag i morgen? For oss som jobber åtte til fire er mai måned som sendt fra himmelen i år. Det er fridager og inneklemte dager i flere uker fremover og jeg har tenkt å benytte meg av hver eneste en. I morgen skal terrassen gjøres klar til sommersesongen. Jeg begynte så smått for et par uker siden, jeg klarte rett og slett ikke vente lengre, men det var bare å flytte plantene inn igjen. Nattefrosten er ikke spesielt snill mot sommerplanter som har behov for mildere klima. For i det hele tatt få gjort klar uteplassen tenker jeg derfor å ha noen planter som tåler å stå ute og noen som kan tas inn om natta. Men før jeg går i gang deler jeg litt inspirasjon fra noen fantastiske uteplasser.

Bilder fra pinterest

Moderne fugletårn

God arkitektur trenger ikke være så stor! Som det nyåpnede fugletårnet på Herdla som er tegnet av LJB arkitektur. Enkel i formen og med kledning i kebony glir den godt inn i det verdifulle naturområdet. Valen på Herdla som ligger en liten time fra Bergen er et spesielt viktig område for fugl og hver vår og høst er det flere arter som tar seg en matstopp i de store grunnvannsområdene når de trekker sørover. I mange år har det vært jobbet mot å få oppført et fugletårn og sist uke ble det offisielt åpnet. Tårnet er bygget med en utvendig rampe som fungerer både som adkomst for rullestolbrukere og som levegg om du vil ta en liten kaffepause i det vakre men noe forblåste landskapet.

Hageplaner del 1

Da jeg kom til hyttetomta lørdags formiddag var den siste mursnutten på plass, og den gjorde meg oppriktig glad. Sånn på ordentlig. Den aller siste biten. Grunnmuren er klar til å bygges på. Det er mye jobb som ligger bak og det er mye jobb som ligger foran oss men forventningen om den ferdige hytta gjør det hele verdt det. Det er nesten så jeg ikke vil at det skal ta slutt for det er så mye glede i nettopp det å glede seg. I helga har jeg ruslet rundt i hagen og vurdert hvert eneste tre. Jeg har tatt mål i alle retninger og jeg har sett for meg hvor solstolen skal stå. Kanskje på en pergola med utsikt over en vik? Kanskje i en solrik krok? Eller under et epletre i frukthagen? Jeg har skissert opp de store linjene- og de små. Jeg har vurdert alle våre behov, sommer, vinter, vår og høst. Det er ikke rent få. Jeg vil jo så gjerne at livet på hytta skal være like mye livet utenfor hytta.

Jeg synes det er flott med urørt naturtomt men ettersom det allerede har vært et hus og en hage på tomta er det mest naturlig å opparbeide en hage og et terrasseområde. Et område som er ganske stort, omkranset av naturen, sjøen og en frukthage.

Jeg drømmer om mye, som terrasse med spiseplass, noen godstoler og gress til å spille fotball og croquet. En bålplass hadde heller ikke vært feil. Kakao og grillede marshmallows på lune sommerkvelder, eller grillede pølser den dagen vi ikke gidder lage middag. Om ikke vi skal ha et utekjøkken da? Med en stor grill fylt med store grillspyd og saftige koteletter.

Ulike dekker er en fin måte å danne soner for aktivitet, og sammen med grønn beplantning myker det opp utrykket. Grønt, hvitt og treverk er en kombinasjon jeg er svak for.

Hvem drømmer vel ikke om en pergola? En plass å snike seg unna når solen blir for skarp eller regn og vind tar tak. Her i vest er det helst det siste…

Og så vil jeg ha en utedusj. Deilig og avkjølende på varme dager, men kanskje hakket mer behagelig enn den kalde fjorden like nedenfor.

Vintergrønne planter som krever lite stell er perfekt når livet på hytta skal dreie seg om kos og ikke hagearbeid.

Men så kan man også holde det ganske enkelt og likevel dekke flere funksjoner…

Et lite bildedryss fra helgens inspirasjon. Mer hageplaner og inspirasjon kommer etter hvert:)

 

Bilder fra pinterest

Gulvet er på plass

Vi har gulv! Eller i alle fall betongplate på halve hytta. Det er helt absurd å gå rundt på betongen og se rørene som stikker opp. Sluk til dusj, vask og badekar, varmekabler og vaskemaskin. Alt er på plass. Nå er det bare å krysse fingrene for at vi har tegnet alt rett inn.

Er ikke hver dag man har heiagjeng til arbeidet!

Så vidt jeg forstår er det bare den lille mursnutten (den med armering til venstre i bildet) som må mures før snekkeren kan overta stafettpinnen i starten av mai. Men arbeidsledig det blir vi nok ikke med det første. Jeg er i full gang med å tenke uteområde og pinteresten har gått varm i det siste. Etter at hytta er ferdig utvendig i slutten av juni må den tørke et par måneder før vi kan starte arbeidet inni. Det betyr at dersom vi skal gjøre noe i sommer kan uteområdet være en lur plass å begynne. Så fra å leke arkitekt, får jeg nå lov å leke landskapsarkitekt! Det er gøy det! Selv om vi har uante muligheter til friluftsliv rundt hytta, som båtliv, bading, turer og bærplukking er det viktig med den umiddelbare nærheten til naturen. Den du finner like utenfor. Den som ikke krever noe annet av deg enn at du åpner døra og går ut. Uteplassen skal således være en forlengelse av hytta og når varmen tillater det ser jeg for meg åpne skyvedører som visker ut overgangen mellom ute og inne.

Hei der utsikt fra soverommet! Tenker nespressomaskinen skal få et nytt hjem på nattbordet på hytta. Å starte dagen med denne utsikten og en kaffe, det kaller jeg ferie. Når vi blir motløse av all byggingen er det bare å heve blikket en tanke og se ut over sjøen. Bedre motivasjon finner du ikke.  

Jeg håper dere nyter at våren endelig er her og at dere har fine dager.  En travel hverdag gjør at blogginnleggene kommer litt i rykk og napp for tiden men jeg håper dere henger med likevel. Jeg setter utrolig stor pris på at dere titter innom:)

God helg!

Mina Milanda

Jeg og en venninne snek oss til en liten Oslo get away denne uken. Vi gjorde tirsdag om til fredag og onsdag om til lørdag og så glemte vi hverdagen fullstendig i 24 timer. Siden vi hadde så kort tid sammen benyttet vi den godt og en av de tingene vi hadde på lista var å reise til Frogner og henge på fine kafeer og koselige butikker. Jeg har blitt ekstremt glad i blomsterbutikker med særpreg de siste årene og å oppleve Mina Milanda fikk oss til å smile fra øre til øre. Vi ble kundene som aldri ville gå. 

Den er helt annerledes enn andre butikker jeg har vært inni. Med en litt tilfeldig styling, dempet fargepalett og med en atmosfære som minner om ferie og eksotiske reiser. De ansatte fortalte at varene ble kjøpt inn rundt om i verden, blandt annet vintage vaser fra Frankrike,marmor fra talia og parfyme fra Marokko. Om du er i Oslo bør du ta en tur innom den fine butikken. Men sjekk ut adressen på forhånd (Frognerveien 33), den er nemlig ikke så lett å finne der den ligger inni en koselig liten bakgård.

Ta en titt i blomsterpottene før du begynner å plante

Endelig kom våren! Å kunne kaste jakka og spise middag på terrassen på fredagen var bare verdens beste start på helga. Vi har vært på hyttetomten og jobbet men før vi dro begynte jeg så smått å plante urter i pottene på terrassen. Jeg var nok muligens litt for ivrig for jeg ser at nattefrosten har vært litt hard med noen av de men jeg håper de vil klare seg likevel.

I hagen og rundt om på eiendommen vår har jeg plantet vintergrønne planter som står år etter år men på terrassen der planter jeg nytt hver sesong. På den måten kan jeg forandre utrykket for hvert år. Det sier seg selv at dette kan bli litt dyrt så i år har jeg plantet urtefrø innendørs og det er stiklingene som nå er plantet ut. Et annet tips for å gjøre det litt billigere er å ta en titt ned i pottene fra i fjor. Du skal ikke se bort fra at du har plantet noen stauder uten at du har vært klar over det. Hos meg dukker mynte opp for tredje år på rad og gressløken som ble plantet i fjor den er grønn og fin allerede. Se godt ned i jorden etter knopper , eller dra opp alt som er i potten og se på røttene. Hvite og friske røtter er tegn på at de er klar for å komme igjen også i år.

Jeg håper du har en fin start på uken og at solen skinner der du er!:)

5 steg mot en ryddig gang

I takt med at våren melder sin ankomst melder også lysten til å skape noe, endre på noe og rydde opp i hus og hage seg. Jeg kjenner jeg tripper etter å dra avgårde på hagesenteret og fylle opp bilen med planter til terrassen. Jeg er neppe den eneste som har det sånn, eller hva? I helgen var det yttergangen som fikk seg en sårt tiltrengt rydderunde, for selv om jeg ivrer etter å få det fint ute så vil jeg ha litt orden inne først.

Det er gjerne ikke det mest spennende rommet i huset men det er på mange måter det viktigste. Det er i bruk mange ganger for dagen, det skal romme ufattelig mange ting som daglig er i bruk og det er det første som møter deg og gjestene dine når døra går opp. Så etter å ha googlet nettet rundt etter gode tips satte jeg i gang. Gangen vår er bitteliten. Her snakker vi virkelig liten, med kun en liten nisje på hver side av døren når du kommer inn. Men vi får faktisk plass til alt uten at det virker trang og overfylt. Her er tipsene jeg har tatt i bruk:

1. Oppbevaring. I årevis har vi irritert oss over store, helt håpløse korger. For selv om de kanskje ser fint ut med korger så blir det som havner på bunn bare liggende der. Jeg fant igjen ting der som har vært borte siden 2015… Korgene er dermed erstattet med en benk med skuffer fra Ikea som rommer alt av luer, hansker, skjerf, sykkelklær og sykkelhjelmer- og enda litt til!I tillegg har vi fått en hyggelig sitteplass. Det er ikke det mest spenstige møbelet men du verden så praktisk! Og selv om jeg i hjertet er en upraktisk estetiker er praktisk en tobarnsmors lykke. Over benken (utenfor bildet) har vi et helfigur speil som både er praktisk og bidrar til at gangen virker litt større.

2. Kun det mest nødvendige. Selv om det er kjedelig må jeg innse at vi må ta en ryddesjau i gangen i ny og ne, i tillegg må vi være strenge med hva vi får ha der. Maks antall sko og jakker per pers. Jeg har for eksempel flyttet 5 vesker ned i boden og har kun en hengende fremme.

3. Gulvet. Det anbefales egentlig ikke å ha tepper på gulvet da disse til slutt blir liggende i en krøll, men malingen på gulvet er så slitt at jeg valgte å ignorerer dette tipset. Jeg kunne selvfølgelig ha gitt gulvet et strøk maling men det får bli i neste runde. Løsningen enn så lenge er en baderomsmatte som ikke sklir.

4. Gjør det hyggelig. Det er lett for at vi glemmer gangen når vi innreder, men det er jo hyggelig om gjestene møtes av litt personlig interiør også her. Fine hyller og skåler kan brukes til smykker, solbriller, hårspenner og annet stæsj du vil ha tilgjengelig når siste finpuss skal gjøres foran speilet.

5. Sko. Tidligere hadde vi korgene oppå hyllen, ved å ta de bort har vi fått mer plass til sko. Tidligere lå skoene i en haug på gulvet fordi det ikke var nok plass på skohyllen langs veggen, og vi måtte trakke over de for i det hele tatt komme inn i huset.

De skoene som er mest i bruk får stå fremme sammen med de fineste skoene. De fine skoene er ikke så ofte i bruk og burde sånn sett vært rydde bort, men så er de jo pene å se på da:)

Jeg har fortsatt et par ting igjen på listen før jeg sier meg helt ferdig, som et par kroker i barnehøyde, men alt i alt må jeg si meg fornøyd. Så nå gjenstår det å se om vi klarer å holde det ryddig. Det er i alle fall litt mer motiverende å holde orden nå som alt har fått sin faste plass.  

Vakker og sanselig keramikk

Da Ragnhild, fra Wik & Walsø, forlot suksessfirmaet hun hadde vært med å starte tok hun en litt ny retning. Keramikken hun lager er langt fra massproduksjon og med et enkelt utrykk og en fantastisk sanselighet er produktene like mye kunstverk som bruksgjenstander. Kombinasjonen av det det stramme mot det litt myke og skjøre gjør at jeg liker de kjempegodt. Formspråket kan virke inspirert av både nordisk design og japansk interiør, noe som gjør de spesielt aktuelle akkurat nå da trendnorge vender blikket mot Østen. 

Disse produktene får du ikke tak i overalt, men Norwaydesign har et lite utvalg, som en helt nydelig bolle som du finner her.Den står på ønskelisten min akkurat nå. 

Bilder fra pinterest, bobedre og gallerisoon 

Hus og hjem

For 1,5 år siden var blogger og journalist Ann Merete (kreativ-i-tetblogg) og fotograf Irene (Irene-Lunde.no) på besøk hjemme hos meg. Jeg hadde ryddet og stylet i to dager før de kom og jeg var skikkelig spent før de ringte på døra, noe jeg absolutt ikke trengte å være for det ble bare en kjempehyggelig formiddag. Mens Irene tok bilder fra alle mulige vinkler og flyttet og omorganiserte litt på ting og tang hadde jeg og Ann Merete en koselig prat om interiør, om hvor vi finner inspirasjon og hva det betyr for oss. Resultatet ble en boligartikkel som kom på trykk i kk i høst og en ny artikkel som kom på trykk i dag, og denne gangen er den ikke bare å finne en plass men to! I ukens Hus og hjem bilag i Bergens Tidende har Ann Merete skrevet en kjempefin artikkel med en litt annen vinkling enn sist, om hvordan vi innreder med kunst og hvordan den får ligge føringer for resten av interiøret. Den er også å finne på BTs nettsider og i morgen kommer den på trykk i Aftenposten, og på nettsiden er den allerede lagt ut.

Å lese artikkelen og se bildene minner meg på hvorfor jeg har denne interessen. Av og til tenker jeg at denne hobbyen er veldig materialistisk, men det er jo egentlig ikke det det dreier seg om. Det handler ikke om ting men om følelsen det gir. Det å omgi seg med noe som trigger kreativiteten, gir glede og gir følelse av “hjemme”, det er viktig. Omgivelsene gjør noe med oss og jeg mener at befinner vi oss i omgivelser vi trives i så blir vi bedre utgaver av oss selv. Hjemmet vårt er rett og slett en del av oss. Et hjem vi trives i, slapper vi av i, har vi lyst å holde rent og ryddig og lyst å invitere venner til. Jeg gleder meg hver dag til å komme hjem. Selvfølgelig mye på grunn av de jeg bor samme med men også på grunn av at jeg trives der og det er vårt hjem som vi har skapt sammen. 

Jeg vil bare takke dere som stikker snuten innom bloggen fra tid til annen. Det er gøy å ha denne interessen men det er enda gøyere å kunne dele den med noen! Jeg håper dere får en aldeles nydelig helg og at våren bestemmer seg for å overvinne kulden og at solen titter frem der du er!