Pergola

Jeg har en venninne som ønsker seg pergola til terrassen denne våren. En smart måte å skape en intim oase i hagen, terrassen eller i forlengelse av huset. Disse kommer i uendelig mange varianter og stiler. Jeg synes de er vakrest når de spiller på lag med huset. Og det peneste er når grønne klatreplanter får vokse fritt og omfavne konstruksjonen. Deilig lun middelhavstemning.


Bilder fra pinterest
 

Sofavalget

Som sagt er jeg helt nede i detaljene på hytteplanene og på onsdag var jeg innom Berletaburetten. Berle er den største møbeldesignforretningen i Bergen og og jeg tror ikke det er langt fra sannheten når jeg sier at jeg gjerne skulle hatt ALT der inne! Møbelhimmel med andre ord. Å velge sofa er noe som har vist seg å bli litt vanskeligere enn først antatt. Ikke fordi jeg ikke finner noe, men fordi det er så uendelig mange valg og flotte løsninger.

Lenge tenkte jeg at det eneste valget var en cognac farget sofa (her Andreas Engelsviks Tiki), men jeg innser at på hytta skal det være maks hygge og da trenger vi to sofaer, og vi har ikke råd til to skinnsofaer av denne typen. I tillegg er er dette et møbel som er stramt og kanskje ikke så funksjonelt som jeg ønsker. Og dette med cognac farget skinn er jeg utrolig skeptisk til. Vi har en lenestol i dette materialet og etter bare et par år så den utrolig stygg ut. Vi behandlet den flere ganger da den var ny men det er bare noen ting lyst skinn ikke tåler: 1. Hårvoks. Skinnet blir helt misfarget. 2. Søl og flekker. 3. Sollys. Stolen vår er helt skjoldete og stygg og det er faktisk det kjøpet vi angrer mest på. Ingen fin patina der med andre ord. 


Så den sofaen jeg tror vi lander på er en slik som er vist på bildene over. Begge er fra Eilersen. Den lyse heter playground og den oransje heter Giga. Eneste forskjellen er at den ene har bein og den andre ikke har det. Jeg liker kanskje best den med bein men den er 1/3 dyrere enn den andre og det er det bare ikke verdt. Jeg har sett litt på stoffer og tror jeg ender opp med oransje fløyel (som over) eller mørkeblått fløyel. Hva tror dere om det?

Det som er så fint med disse sofaene er at ryggene er løse og kan plasseres akkurat slik du har lyst, så når du vil ligge og se tv kan du tilpasse den slik at den passer perfekt og når vi har gjester kan de plasseres ved siden av hverandre slik at det er ryggstøtte og plass til mange. I tillegg kan ryggene plasseres midt innpå sofaen slik at du kan sitte på begge sider og dette synes jeg er spesielt fint med tanke på hytteplanene våre. Jeg tenker nemlig at i løpet av dagen vil det være ønskelig å sitte i flere retninger. Om morgenen vil jeg gjerne sitte og drikke kaffe mens jeg ser på at solen står opp, når jeg har gjester vil jeg at vi sitter samlet og veldig ofte vil jeg se ut over sjøen eller ligge og lese en bok. På den måten kan sofen snus og vendes etter våre behov. Jeg vet ennå ikke om de skal stå i vinkel eller om de skal vende mot hverandre men det tenker jeg ikke er så nøye. Begge deler blir fint, og kanskje vi velger å snu litt på de etter lyst og behov.

Og som om det ikke var nok funksjoner i dette møbelet så kan den brukes som gjesteseng! Da er det bare å ta bort ryggen. Vi har 3 soverom+ hems så vi har i grunnen god plass, men det er fint å vite at vi har plass til enda flere om vi skulle ha storbesøk en gang.

Små gleder

Jeg er en av de som ikke romantiserer det å være gravid. Det er faktisk knallhardt og hadde du spurt meg for under et år siden om jeg jeg skulle ha flere barn ville jeg svart nei, med utropstegn! Men etter hvert som småen har vokst til har gleden og kjærligheten til han blitt større og større og det er helt utenkelig å tenke seg livet uten han. At det går an å være så heldige! Tanken på å kunne få en ny liten gutt (for det blir faktisk en gutt til:) ) som vi kan kysse og klemme på og se utvikle en fantastisk egen personlighet gjorde at jeg tenke: 9 måneder til… jeg kan klare det.

Som sist er jeg kvalm fra ende til annen og enkelte dager er en kamp å komme seg gjennom. Men i stedet for å være nedfor for alt jeg ikke orker, prøver jeg så godt jeg kan å finne gleden i små ting. Om jeg får nok hvile og tar hensyn til kvalmen klarer jeg å jobbe bittelitt, jeg klarer å spise middag og kose meg med småen og min kjære når de kommer fra jobb og barnehage, og jeg klarer å være sosial i små doser. Er jeg skikkelig heldig klarer jeg en lett treningsøkt en dag i løpet av uken også. Og mens jeg ligger på sofaen (for det er det jeg gjør mest) og kjenner på kvalmen så prøver jeg innimellom å ignorere den med å planlegge møbleringen og detaljene i den nye hytta. For en ting er sikker- når babyen kommer, vil jeg ikke ha tid til å finne produkter og hente inn priser. Det hadde vært så fint å ha en plan for møbler, produkter, detaljer og kjøkken som jeg kan hente frem når hytta en gang skal innredes!

Og siden sofaen er min beste venn for tiden er friske blomster på bordet blitt viktigere enn noen gang. Nesten like nødvendlig som sol og vitaminer. Disse vakre og litt snåle tulipanene pynter opp her hjemme akkurat nå og gjør liksom hver dag på sofaen litt bedre. Akkurat nå går jeg for de små gledene:) 

Store interiørobjekter

Når vi innreder er det lett for at vi tenker at det eneste som kan være stort er møblene. Disse har tross alt en funksjon og må være så store. Men om du velger å være litt mer vågal vil du oppdaget at ved å velge store interiørdetaljer, som strengt tatt bare er til pynt, vil det gi interiøret et løft og inntrykket vil virke mer lekent og sofistikert. Store malerier er pynt som ingen vil reagere på, men gutser du litt mer når det gjelder vaser, krukker, planter, speil, skulpturer og kunstverk vil hjemmet ditt uten tvil skille seg fra naboens.


Bilder fra pinterest

 

Hvorfor valg av klassikere aldri er feil

Det er et hav av trender og stiler der ute og disse endrer seg fra år til år og sesong til sesong. Det er ikke rart ting fort blir utdatert! Det som var det råeste i interiørbladene for bare kort tid siden kan være helt feil bare 6 måneder senere. Jeg innrømmer gjerne at jeg har hoppet på flere av disse trendene og angret. Ikke fordi det ikke var kult der og da men fordi jeg, til tross for å være opptatt av interiør, ikke liker å pusse opp hele tiden eller fylle boden med feilkjøp. Så igjen og igjen vender jeg meg til klassikerne. Og det er nettopp en grunn til at de har blitt klassikere. Designet og utformingen er så gjennomtenkt og vakker at det rett og slett ikke er mulig å gå lei av de. De oser av kvalitet og tilfører noe ekstra til interiøret og patina og bruk gjør de som regel enda penere.

Hang it all knagg designet i 1953, bord designet i 1950, housebird designet i 1950, alle av Charles & Ray Eames.

Det safeste er gjerne å gå for de gamle klassikerne som har holdt seg i flere tiår, men det er ikke noe i veien for å slippe de nye klassikerne inn heller. Det gjelder bare å glemme dagens trender en liten stund og se for seg hva som kan være fint også om fem år. For kjøper du en klassiker må du gjerne punge ut med litt der og da men på sikt vil det være en investering. 

Ny design: Sofa fra Muuto

Og for å finne rom for slike investeringer har jeg noen tips, de fleste av oss har nemlig ikke økonomi som tilsier at vi kan kaste oss over slike kjøp med en gang.

1. Om du vil kjøpe nytt så ha tålmodighet! Nye kjøp gjør jeg kun i januar da de fleste interiørforretninger i Bergen har -10% på alle varer i starten av året. Når du gjør dyre kjøp utgjør faktisk 10% en del.

2. Om du ikke har plukket deg ut et produkt, men har flere favoritter, er mitt tips å se på salgsvarene i januar. Da selger de fleste interiørbutikkene utstillingsvarer til sterk reduserte priser.

3. Spar penger! Har du et produkt i sikte er det mye lettere å droppe å kjøpe den nye vinterjakken eller de nye vårskoene.

4. De gamle klassikerne kan du like gjerne kjøpe brukt. De er mye billigere og litt bruksslitasje er bare fint! Ofte har originaleproduktene detaljer som nyproduksjonene ikke har og dette synes jeg er kjempefint.

5. Legg inne automatsøk på finn, er du tålmodig så dukker produktet ofte opp etter en stund. Er det et produkt som er populært kan det være lurt å hive seg over telefonen før noen andre får tak i det da det ofte er rift om de. 

Håper du fikk noen gode tips, og lykke til!:)
 

Kjøkkenløsninger fra HTH

Dere har hørt så mye om hytteplanene at det er på tide dere får se noen faktisk planer:) Hytten har jeg tegnet i et arkitektprogram men for å finne ut av kjøkkenløsningene har jeg tegnet stue/kjøkken med HTH sitt 3D-modelerings verktøy. Og når jeg snakker om hytten er det stort sett dette rommet jeg snakker om. Det er dette som er hjertet i hytten. Foreløpig har jeg to ulike løsninger som for øvrig er ganske like. Usikkerheten står mest på hvilke materialer, farger og leverandør vi skal gå for, ikke selve løsningene. Så sånn sett har vi kommet ganske langt.

Alternativ 1 viser en grå kjøkkenøy på 4 meter med marmor benkeplate og med skuffer både foran og bak øyen. I tillegg er det kjøleskap og skap på bakveggen.

Her ser dere hvordan det blir å stå på kjøkkenet og se på ut over sjøen utenfor. Drømme,drømme…. På den tomme plassen oppe til høyre i bildet skal sofakroken være (se ideene jeg har for den her)

Bildet over er tatt fra sjøsiden.

 

Alternativ 2 viser en svart, litt kortere kjøkkenøy med barstoler på ene enden. Det er jeg som lager de fleste måltidene og det hadde vært superhyggelig å ha selskap av noen rødvinsdrikkende gjester mens jeg lager mat….

Jeg liker godt svart kjøkken (vi har det hjemme) men jeg er litt redd for at det skal virke for hardt og dominerende.

Spiseplassen skal ha plass til 8-10 personer. Vi håper jo gjerne at det kommer noen gjester:). Se her for hvordan jeg drømmer at den skal se ut. .


Så hva synes dere? Har dere en favoritt eller noen tips og råd til forbedringer?
 

Collage sofakrok

Jeg leker meg med ulike møbleringer til hytten og dette er absolutt en av favorittvariantene. Ikke minst gir det meg motivasjon til å spare litt penger hver måned. Tenk å krølle seg sammen med en bok i denne rålekre sofaen fra Eilersen! Elsker den rustoransje fargen og den litt annerledes ryggløsningen. Hvem sier at det må være armlener på en sofa!


Sofa Eilersen, lamper Aim, PK 22 stol, OX bord, teppe fra House doctor
 

Det blir mye hytteprat for tiden, det er rett og slett det som opptar meg mest om dagen, men gi gjerne beskjed om det er noe du savner her på bloggen. Jeg skriver gjerne på oppfordring:) Jeg ønsker en fin-fin dag! Takk for at du titter innom!

 

Kjøkken fra Unoform

Selv om Kvik-kjøkken kanskje er det mest formuftige og enkle valget til hytta klarer jeg ikke helt å slippe tanken på det som strengt tatt en drømmekjøkkenet, nemlig Unoform. Det er bare noe med den tidløse, stilrene og eksklusive utformingen som gjør at jeg er helt overbevist om at dette er et kjøkken vi aldri ville blitt lei.

Å gå helt bananas med bare Unoform innredning det har vi nok ikke budsjett til. Uten å ha undersøkt priser så vet jeg at det er dyrt. Men det må da være mulig å gjøre en kombiløsning? Som dere har hørt før skal vi ha en kjøkkenøy på 4 meter, ikke ulik slik som på bildet, med høyskap i bakkant. Hva om kjøkkenøyen er fra Uniform og høyskapene er fra Ikea? Jeg har sett noen smarte løsninger hvor vegg og Ikea-skap males i samme farge for et sømløst utrykk. På den måten vil kjøkkenøyen få all oppmerksomheten. Og det er jo ikke nødvendig å velge de dyreste løsningene til Uniform, selv de billige ser rålekre ut!


Bilder fra Uniform
 

 

Tre skal bli til fire

Av og til kan dørstokkmilen være så uendelig lang og det er lett for at hverdagene går over i hverandre. Men selv om hverdagen kanskje er selve livet er jeg fryktelig opptatt av å gjøre ting som skiller seg litt fra de daglige rutinene. Det er jo der minnene skapes er det ikke? Når jeg tenker tilbake til min egen barndom er det ikke middagene, lekene i stua og lekselesing jeg husker. Det er de gangene vi gikk på tur og utforsket gamle fort, det er appelsinen i i påskesolen med ski på beina og det er de gangene pappa tok oss med på bading tidlig, tidlig om våren når solen så vidt var begynt å varme og vi barna erklærte sommersesongen (og badesesongen) for åpnet. Så mer enn en gang prøver jeg å minne meg selv på dette slik at vi sammen med vår lille gutt kan skape fine minner. Og når kulden har vært slik som den har vært den siste uken blir dørstokkmilen litt korter, for vi er så heldig å ha et lite vann like nedenfor der vi bor. Så med kakao i sekken og skøyter på beina kunne vi nyte solnedgangen på isen og skape små familieminner. Og vet dere hva? Den lille familien vår skal bli til fire når sommeren kommer:)