Lykken er sol

Januar er den måneden i året jeg liker minst. Antiklimakset etter julen er til å ta og føle på, vinteren har vært lang og den skal vare i lang tid fremover og timene med sol er så altfor få. Det er mørkt når vi står opp og det er mørkt når vi kommer hjem fra jobb og enkelte dager (og uker) føler jeg at det knapt har vært lyst. Det hjelpet ikke på at været her kan være både grått og vått. Så at det i dag er den aller siste dagen i januar får meg til å juble litt!

Jeg ser frem til helger da vi kan dra opp i til fint vinterføre på fjellet fredagen og ned igjen til våren med krokkuser som spirer på søndagen. Og så ser jeg frem til de første vårdagene som er såpass varme ( i alle fall i en lun krok hvor solen står på) at klærne kan kastet og bikinien kan hentes frem. Lukten av solkrem og iste på terrassen og synet av grønt gress og fuglekvitter som gjør ventetiden verdt det. Finnes det noe deiligere enn solen som varmer på en vintersliten kropp?

Enn så lenge gleder jeg meg over disse solstrålene som strekker seg så lang de er inn i stuen vår slik at alt ser litt nytt og fresht ut. I denne bokhyllen står en miks av nytt, gammelt, og hjemmelaget. En gammel statue som minner om den farmoren min hadde i stuen sin da jeg var liten, et gammelt kamera som er kjøpt hos en brukthandler i Roma og en lanterne i papir som har en sånn fin form.


Jeg håper dere nyter disse første soldagene sammen med meg og så ønsker jeg en riktig fin dag! Takk for at du titter innom!:)

 

Brikkene som faller på plass

Jeg har tilbragt hele helgen sammen med en god venninne og i tillegg til å duppe litt i et spabasseng og løst små og store i-lands problemer har vi diskutert møblering og kjøkkenløsninger for den nye hytta. Og i løpet av disse dagene har mange brikker falt på plass. Jeg visste for eksempel ikke at Kvikk er mye billigere enn andre kjøkkenleverandører! Å få et annet blikk er virkelig gull verdt, i alle fall når det er blikket til en stilsikker venninne. Sammen har vi lagt en plan for materialer og fargevalg i det store allrommet som skal inneholde kjøkken, stue og spisestue og her er en liten titt på sistnevnte.

Lampe fra Georg Nelson, hjemmelaget bordplate, bordben fra Hay og syvern stoler av Arne Jacobsen.

Jeg prøver hele tiden å ha fokus på å oppnå ønsket utrykk, god design, funksjonalitet og solide materialer til en overkommelig pris. Jeg må dermed hele tiden inngå kompromier. Aller helst skulle jeg selvsagt hatt 8 syvern-stoler i skinn, men det har vi bare ikke råd til så da blir det syvernstoler i finer som vi kan kjøpe brukt. Men selv om de kjøpes brukt er det en solid slump med penger så da tenker jeg å minimere kostnadene med bordet. Disse bordbena fra Hay synes jeg er rålekre og med en hjemmelaget bordplate blir det faktisk akkurat det utrykket jeg er ute etter til en slikk og ingenting! På tomten i dag står det noen gamle hus og gårdsbygninger og håpet er at vi kan finne gammel plank eller lignende til bordplaten slik at vi kan ta med oss noe av det originale inne i den nye hytten. Så hva tror dere? Blir det ikke fint?:)

Å ta gode valg i et hytteprosjekt

Jeg håper dere liker å følge meg i tankene rundt hytteplanene, for det vil komme små drypp av det fremover. Det er mye som må vurderes, kompromier som må inngås, tanker som må gjøres om på, for så å gjøres om på i neste fase, avveing av det praktiske mote det estetiske, design mot pris, å være tro mot våre egne tanker… I utgangspunktet er grunntanken vår at det skal være estetisk, praktisk, økonomisk, gjennomførbart og at naturen skal være tilstede inni hytten.

Som dere sikkert skjønner skaper kriteriene våre utfordringer. Jeg er nok den estetiske, mannen min den praktisk. Og ikke bare er han praktisk, han er bygningsmann, han vet hva som er gjennomførbart og fornuftig og det er gull verdt når vi skal planlegge. Saltak uten takutstikk er for eksempel ikke heldig i et område som er så værhardt som tomten vår (noe som er fryktelig synd, for det er jo så vakkert!).

Store glassflater er kostbart, spesielt hvis de må spesialbestilles. Det betyr ikke at vi ikke skal ha det, vi må bare ta veloverveide valg. Og med tanke på at vi vil ha naturen inn i hytten så er dette også viktig. Vi kan imidertid ikke ha glass overalt (noe som estetikeren kanskje ville hatt…), og finnes det ferdigsløsninger så må vi vurdere om disse svarer til forventningene.


Å bygge i betong er dyrt, derfor kommer vi til å bygge hytten vår i tre, noe som igjen gir uendelig av muligheter!


Så skal vi ha kledning som gråner med tiden, eller skal vi velge imprignert materiale som vi maler svart? Ulik innkjøpspris, ulike vedlikeholdspris, og helt ulikt utrykk…


Douglas gran er nydelig! Men kostbart. Så i stedet velger vi furu, som kanskje ikke er like majestetisk men lunt og vakkert og kanskje enda mer passende for en hytte?


Designerkjøkken er fryktelig dyrt så for å få ned prisen så lurer jeg på hva egenkomponerte løsninger i kombinasjon med Ikea løsninger og et og annet designobjekt kan gi? Hva om vi spesialbestiller en vakker benkeplate og bruker innredning fra Ikea? Eller hva om mannen kan lage egne skapdører som gjør at vi kan kjøpe heltredører til en lav pris? Det må påpekes at dette er ideer som ikke er luftet med mannen ennå, jeg kommer bare med ideene, det er han som må gjennomføre:)

Å ha riktig belysning er viktig og her finnes uendelig av løsninger, prisklasser og utrykk. Lamper er også en viktig del av hvordan rommet oppleves. Så skal vi tenke praktisk? Kjøpe billig? Eller er det her vi skal bruke litt penger?


Skreddersydde løsninger er plassbesparende og vakre, men de er permanente. Så vil vi ha de? (Og vil mannen bygge de??).

Dette er bare noen av valgene vi må ta underveis, og selv om det til tider kan være frustrerende at det praktiske, fornuftige og estetiske ikke er en og samme ting så er jeg ikke i tvil om at vi vil få drømmehytten til slutt. Og så er det jo litt utfordrende å få det fint på “lavbudsjett”. Jeg er jo av den formening at det trenger ikke være dyrt for å være fint.  
 

Buongiorno!

Come stai? Kall det nyttårsforsett eller hva du vil, men en av tingene jeg har funnet ut at jeg skal bli bedre på er å bruke mer tid på å gjøre det som jeg synes er morsomt. Ikke fordi jeg må eller skulle eller burde, men fordi jeg har lyst. For selv om hverdagen går litt i ett, så tar ikke de tingene fra meg energi, de gir meg energi.

Jeg har en lang liste over alt jeg vil gjøre og noen av de må nok vente på grunn av livssituasjon og økonomi men noe som kan gjennomføres er å lære italiensk! Jeg hadde tysk som valgfag på ungdomsskolen men fordi språket ikke tiltalte meg så ble jeg heller aldri god i det, og nå kan jeg faktisk ingenting (om du ser bort fra en og annen Derrick-frase). Italiensk derimot! Språket er vakkert og eksotisk og ikke minst er jeg helt forelsket i landet og historien. Jeg har vært i Italia mange ganger og jeg har planer om å reise dit masse fremover, det er der mannen min og jeg giftet oss og det er der jeg håper vi kommer til å rusle hånd i hånd når vi er gamle. Så i dag har jeg lastet ned appen Babbel og starter punkt en på listen, nemlig å lære italiensk. Og med det ønsker jeg dere en god helg! Buon fine settimana! 


Bilde pinterest
 

Perfeksjon

Mens den skandinaviske stilen beveger seg mer og mer over i det lune, hyggelige og varme kjenner jeg at jeg kjemper litt i mot. Jeg liker det åpne, det luftige, det stilrene. For meg er dette perfeksjon. Store vindusflater, råhet i betongen som viser frem det faktiske materialet i stedet for å dekke det til, utsikt, innsyn, å være en del av naturen utenfor. Og nå som vinteren er her så tenker jeg at et sånt hus er godt for kropp å sjel. Hvert minutt av det dyrebare dagslyset slippes inn og gir huset og menneskene energi. Six wall house er designet av arkitektkontoret Arrow Frick.


Bilder bobedre.dk
 

Duse pasteller

Om du lengter etter vår kan en titt på Kählers nyeste kolleksjon gjøre ventetiden litt kortere. Vakre detaljer, organiske former og duse pasteller er gjennomgående i de nye produktene og det får meg til å tenke på varmere dager og lysere kvelder. Og jeg kan nesten ikke vente med å bytte ut de vanlige middagsrettene med lette salater som kan nytes på terrassen eller bassengkanten. Her er Kählers nyeste produkter:


Bilder fra produsenten
 

 

Hvordan få en design spisestue på budsjett

Når du kikker i interiørbladene virker det ofte helt umulig å oppnå det samme. Lommeboken strekker bare ikke til! Og for å slippe å innrede huset som en side fra Ikea katalogen har jeg funnet noen smarte løsninger på veien. Ikke at det er noe galt med produkter fra Ikea, men det kan fort bli litt sjelløst og lite spennende om alt er derfra. Og er du glad i designmøbler oppdager du fort at de er dyre, selv når de er brukt… men det finnes noen lure måter å tilføre design uten at det koster skjorta, og her er noen tips til hvordan du kan innrede spisestuen.

1. Gjør et valg: skal bruke mest penger på spisebordet eller stolene? Kanskje du har arvet et gammelt bord som i seg selv ser gammelmodig ut men som sammen med de rette stolene ser råkult ut! Kontraster er tingen.

2. Dersom du går for designklassikere som 7èrn, Myren, Y-stol eller eames, kjøp de brukt! På den måten får du drømmestolene til under halve prisen. De selges og kjøpes på finn hele tiden, og er du så heldig at du bor nærme svenskegrensen kan du legge inn bud på Lauritz og kjøre ned og hente de i Danmark hvor de er enda billigere.

3. Gå for en litt annerledes klassikere som ikke er priset opp på finn som følge av at de florert på instagram og blogger. Jærstolen er en nydelig, norsk klassiker som selges billig på finn. (fra 200,- pr stk og oppover).

3. Kjøp to av dine favoritt designstoler og suppler med for eksempel pinnestoler eller rimelige stoler fra Ikea. Effekten blir personlig og stilfull!


Bilder fra pinterest
 

Jeg håper du fikk noen tips til hvordan du kan innrede fremover. God design og interiør er nemlig ikke kun for de rike:)

 

Nye og gamle klassikere

Den ligger langt der fremme, den ferdige hytten. Med den nydelige utsikten, hvor inne og ute flyter over i hverandre og hvor de splitters nye overflatene bare venter på å innredet. Allerede nå har jeg klare formeninger om hvordan den skal innredes og hvilken fargepalett den skal inneholde. Jeg ønsker en palett bestående av svart, hvitt, natur og brunt og en miks av materialer fra varmt treverk og skinn til marmor eller andre harde flater. En palett som gir harmoni og en behagelig ramme for deilige feriedager, en palett som tåler at vi roter litt uten at det virker forstyrrende. 

Det store rommet i hytten kommer til å inneholde både stue, kjøkken og spisestue. Og i stuedelen der ønsker jeg meg to stoler i tillegg til sofa, og her er noen av mine favoritter.

Safari-stolen av Klint

Poul Kjærholms klassiske PK 22

Rama stol fra OX

CH25 fra Wegner

Jørgen Kastholms FK 82


Bilder fra pinterest
 

Friske vitaminer

Mens andre sverger til tran og vitamintilskudd i vintermånedene sverger jeg til grønne planter og friske snittblomster i fine farger. Jeg trenger denne daglige dosen av noe frisk når det er kaldt ute og trærne er blottet for farger og blader.

Denne helgen har det vært noe så uvanlig som snø og sol ute og da skjer det noe med oss Bergensere. Fra å sitte i våre egne stuer og gå med hodet bøyd når vi en sjelden gang går ut, er plutselig alle Bergensere ute og alle er på hils (selv om man ikke går på sti!). Og selv om jeg ikke har begitt meg ut på langtur har jeg faktisk både hatt på ski og vært i akebakken. Og at kakaoen smaker ekstra godt når den nytes ute mens solstrålene varmer i kinnene er det ingen tvil om. Vel vitende om at dette er en av de sjeldne vinterhelgene lagrer jeg minnene. #godefamilieminner