The first x-mas

Sønnen vår på tre år venter spent på denne julen som alle snakker om. Han skjønner at det er noe bra men han vet ikke helt hva det er. I flere uker har han daglig spurt “er det julen i dag?”, og hver dag har jeg svart “ikke i dag”, selv om jeg har vært i tvil med all julepynten som har vært i butikkene og på instagram den siste tiden. Men når er egentlig julen? Er det julaften? Er det romjulen? Er det adventstiden? Eller er det når julen introduseres rundt oss? Altså sånn fra starten av oktober og ut året?

Jeg bestemte meg i alle fall for å fortelle han da han dro avgårde til kirken med faren i går (som en slags opplæring i å gå i kirke før kommende barnedåper) at nå- nå begynner julen. Og med det definerte jeg julen fra første søndag i advent og ut året. I kirken hadde han vært trist og lei- det var jo ikke jul! Selv om det første lyset var tent og de hadde sunget julesanger.

Da vi senere på dagen dro på juletrefest i barnehagen ble han helt i fra seg da jeg fortalte at julen den er for alle. Julen var da ikke for alle! Det var han som “hadde jul”. Senere på dagen skjønte jeg at han tror at “jul” det er pakker hver dag, med andre ord julekalender. At jul er en høytid det har han ikke forstått ennå, og det er jo ikke så rart. Når jeg ser julen gjennom tre-åringens øyne skjønner jeg at konseptet jul er litt rart. Vi drar inn trær, pakker gaver, henger opp stjerner og synger sanger vi vanligvis ikke synger. Og så avsluttes det hele med at det kommer inn en rødkledd tjukkas med plastmaske. Og denne rare høytiden den gleder jeg meg fryktelig til og jeg gleder meg til å lære sønnen vår opp i å spise tørre julekaker og se en koselig julefilm med den rareste dubbingen gjennom tidene.

Og uansett- nå er det “jul”. kalenderen er ferdig og første pakke skal åpnes i morgen. Jeg gleder meg!

Stars and Olive Branches

Den første julepynten er hentet frem. Nå gjenstår det bare å få den på plass. I forbindelse med julepyntingen har sofaen fått ny plass og til vi har fått det nye bordet vårt fungerer krakken som bord.

Av de Ikea-ting vi har tror jeg faktisk denne krakken er en favoritt. Den er solid, enkel og funksjonell. Og med sin grovhet ër den en fin kontrast til alt det andre. Den har blitt brukt til det meste og har merker og malingsflekker etter oppussing. Av en eller annen grunn synes jeg den blir enda finere av den grunn. Den er en bruksting og det synes.

Oliventrærne er reddet inn fra kulden og jeg er spent på om de vil like seg her inne i varmen. Jeg har en pjuskete sak på terrassen som ikke likte julefeiringen for tre år siden (at den ble pyntet med sløyfer og annen pynt hjalp sikker ikke på).

Det er ikke mye som er hentet frem ennå men jeg tenker julepynten blir enkel med grønne planter og julepynt i naturfarger. På den måten blir vi ikke lei pynten frem mot jul.

Venninnegaver

Det er på tide å starte med julegavene og jeg har satt sammen en liten collage med inspirasjon til venninnegaver. Jeg skal innrømme at dette like gjerne kunne vært min egen ønskeliste så når det kommer til stykke må jeg nok tenke gjennom hva som vil passe den enkelte.

Den første julepynten blir hentet frem i dag og i den forbindelse har jeg omøblert litt i huset. Når min mann er borte en natt eller to så hender det at jeg gjør det. Å møblere er nærmest som et puslespill, flytter du på en ting så må andre ting flyttes etter eller settes sammen på nytt. Av en eller annen grunn så er ikke mannen like begeistret for å flytte rundt på møbler som det jeg er så når han er borte da drar jeg rundt på sofaer og bord. Et tips for å drive slik flytting alene er å legge et ullpledd under ene enden slik at du kan løfte og dytte i andre enden. Et triks jeg har lært av min mor som omøblerte en gang i måneden da jeg var liten. Vi visste aldri hvordan huset så ut da vi kom hjem fra skolen! Jeg begynner å lure på om jeg er arvelig belastet:)

1.Skål/ 2.Skjærebrett/ 3.Glassboks med kork/4.Potte/ 5.Lysestake i marmor

Førjulsstemning

I går tok jeg turen til bruktbutikken Ottogarden på Unneland. Det er en helt unik bruktbutikk hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Gjenstandene og butikken er i gårdens gamle fjøs og i går var det julestemning i hele lokalet. Pepperkaker, tente lys, festdekket bord, juledekorasjoner og gammel julepynt. Det var nærmest som å trå 100 år tilbake i tid og inn i en gammeldags julefeiring. De har åpent hver onsdag fra 14-19 og hvis du bor i nærheten og har tid før jul vil jeg anbefale å ta en tur dit. Hvis du vil lese mer om Ottogarden kan du gjøre det her.

Jeg tar med meg gårsdagens julestemning og deler litt juleinpo fra pinterest. God torsdag alle sammen!:)

Handvark by Emil Thorup

Jeg har nevnt denne serien før, men den er så flott at den fortjener et eget innlegg. Marmor har vært i trendbildet en god stund nå, men spør du meg overgår Emil Thorup sine bord alt.

Handvark ble lansert 3 august i år og er designert av Emil Thorup. Han er designer og arkitekt og er kun 31 år gammel. Formutrykket og materialbruken vitner om en utrolig stilsikkerhet og om jeg skal spå fremtiden tror jeg Thorup kan bli en av vår tids største designere.

I tillegg til spisebord, sidebord og konsollbord er daybeden del av kolleksjonen. I svart anili-skinn og med messingdetaljer er den like mye et smykke som et møbel.

Emil Thorup himself

 

Bilder fra pinterest og leverandør

Adorable Coasters

Bordskånere er ikke noe vi har brukt mye her i huset, mest fordi vi er for late til å bruke det men også fordi vi har hatt et salongbord hvor det ikke har vært nødvendig. Nå har jeg imidlertid bestilt nytt bord (hurra!) og for å skåne det plukket jeg med meg disse da jeg var på Gjenbruksbutikken i Knarvik sist. Praktiske og fryktelig søte. Nå gjenstår det bare å se om vi gidder å bruke de:)

 

One to follow for inspiration

Eva Eklof som er grunnlegger av Lesfew (produsent av blandt annet av eksklusive vaser) står bak kontoen @Lesfew.Eva tar deg med på en reise i arkitektur- , kunst-, foto-, mote-, og designhistorie og det er bare så vakkert.

Å se gjennom denne kontoen minner meg på hvorfor jeg en gang ville studere kunsthistore og hvorfor design er så viktig for meg. Det dreier seg på ingen måte om materialisme, men om å fange det vakre i naturen og det menneskeskapte. Det å kunne stå foran et kunstverk eller et designobjekt som umiddelbart gir deg en følelse eller en steming er rett og slett litt magisk. Det er ikke alltid så lett å si hva som bringer frem denne følelsen. Det kan være en god form, en farge, en stemning eller et minne og det er helt sikkert at alle opplever det forskjellig. I en hverdag som ofte er travel synes jeg det er viktig å stoppe opp og bare føle. Så hvis du skal unne deg 5 minutter for deg selv i dag (uten å tenke på hva du skal ha til middag og hvilke regninger som skal betales) vil jeg anbefale å titte innom @Lesfew.Der er det stemning i bøttevis.

Til høyre Mies Van Der Rohe


Alexander Calder/ Poul Kjærholm stol

Jack Nicholson/ silketrykk av Wiven Nilsson

 

House doctor Christmas

Det er ikke mer enn en uke til vi skal begynne å julepynte huset og selv om jeg har flere kasser på loftet med pynt liker jeg å ha en ny vri på det hvert år. Jeg liker at adventspynten (som ofte blir hengende i over en måned) holdes i naturfarger som gir en lun og god stemning. Julen er en tid for hygge og rolige stunder og da synes jeg rett og slett julerødt og adventslilla blir for intenst.

Når det kommer til juletreet går vi derimot all in! Der får 5 åringen i meg bestemme, og hun bestemmer nostalgisk julepynt i alle julens farger:)

Her er litt juleinspo fra Housdoctor. Slik vil jeg gjerne at huset vårt ser ut fremover.


bilder fra pinterest