Utestue

Er det flere som har kost seg i det fine været i helgen? Det har i alle fall jeg. Jeg har ryddet og pyntet terrassen de siste dagene og nå er vi klare for sommersesongen. Det er så utrolig deilig når vi kan sette skyvedørene ut til terrassen på vidt gap og la ute og inne gli over i hverandre. Tilgjengeligheten gjør den så lett å bruke. På fine dager er det like lett å spise middagen ute som inne, men så utrolig mye hyggeligere! Og endelig kan jeg si at vi har fått en funksjonell uteplass. Møblene står ute hele året og trenger lite eller ingen stell, den stygge viften til varmepumpen som står på terrassen har blitt snekret inn slik at den er blitt “usynlig” og putene som hvert år har lagt strødd rundt på stuegulvet har fått egen putekasse. Snekret av mannen og malt svart som resten av huset.

Alle plantene er plantet i potter med god drenering noe som gjør at jeg forhåpentligvis ikke trenger passe så mye på de i løpet av sommeren. Og jeg må innrømme at det er sånn jeg liker det. Grønt, fint og lettstelt, slik jeg kan bruke tiden på å spise is i stedet.

I år som i fjor så har jeg fått meg et fint fikentre, men i år skal det få stå ute. Jeg tror det vil trives bedre her. Og når høsten kommer så skal jeg prøve så godt jeg kan å stelle med det inne. Min store plantedrøm er jo å ha et digert fikentre inne i stuen. Har du noen tips til hvordan jeg kan få det til å trives inne så blir jeg veldig glad. Det er bare noe utrolig forfriskende med et stort overdimensjonert tre inne i stuen!

I noen av pottene har jeg plantet urter og de skal få pimpe opp alle middagene fremover og en og annen mojito.

Den gamle klassikeren Kosmos er igjen blitt trendy, og det kan jeg godt forstå.

Raslingen når vinden tar tak i sivet er bare verdens beste lyd, og spør du meg er siv og stråvekster noe av det mest dekorative man kan ha på balkongen eller uteplassen.  

Selv utenfor terrassen er det grønt så langt øyet rekker. Det er noe helt magisk med denne tiden av året. Når sol, regn og varme får alt til å boble over av energi igjen.


 

Vårfrokost

Disse dagene. Når frokosten kan nytes ute, med en varm kaffekopp i hånden mens solen varmer og fargene er klarere enn noen gang. Disse dagene nyter jeg til det fulle. Terrassen er ryddet og shinet, klar til å brukes. Klar til å skape nye minner med en liten på armen når den tid kommer. Og det er ikke lenge igjen nå, 6 små uker så får vi møte denne lille krabaten som ligger og hikker i magen mens han stekker på beina.

Og på knekkebrødet er det friske urter. Alt smaker liksom ekstra godt når urtene er nyklipte, om det er på smørbrødet, i middagen eller i et glass friskt vann. Nå er alle urtene flyttet ut fra kjøkkenet og plantet i potter på terrassen, og det er ingen tvil om at de trives best her ute. Urter som nesten var visne har kviknet til og de nye bladene stekker seg etter lyset og solen. Og det gjør jeg også, med solbriller på nesen og en god bok er denne dagen til for å nytes. Jeg håper dere har en nydelig lørdag og at solen skinner på dere også!

 

5 tips når du skal plante i potter

Jeg er i ferd med å gjøre om terrassen til en liten oase for sesongen og da er det på tide å hente frem litt plantekunnskap for å få best mulig resultat. Det er helt basic om hvordan du bør plante i krukker men glemmer du eller hopper over noen av trinnene så kan resultatet bli visne planter før du vet ordet av det. Tro meg, jeg snakker av erfaring. Jeg har gjort alle feilene minst en gang.

1. Når du skal velge potte bør du tenke på hva du skal ha oppi. Velger du sommerblomster (blomster som kun er beregnet til å vare en sesong) kan du velge den potten du vil, men om du velger en hardfør plante som du vil ha i flere år må du velge en potte som er frostsikker, evt huske å flytte potten inn i en bod eller garasje hvor det ikke blir minusgrader. Eksempel på vintergrønne planter som kan stå ute i potter hele året er buksbom og bambus, eksempler på planer du kan ta inn er oliventrær, fikentrær og andre sitrustrær.

2. Skal planten stå i friluft må du ha potte med hull i bunn slik at overflødig vann kan renne ut. Er det ikke hull i potten kan planten drukne. Det er gjerne unødvendig å si at her på vestlandet er dette ekstreeeemt viktig. Og er det ikke hull i potten så kan du borre hull!

3. Skal planten stå under tak må du huske å vanne jevnlig og skal du reise bort bør du flytte den ut i friluft eller ordne med selvvanningssystem.

4. Begynn med å fylle lecakuler i bunn av potten (er det store hull i krukken bør du ha et lag med småstein først). Ha i godt med jord og plasser planten i midten av potten. Fyll på med jord både under og rundt planten slik at røttene får god plass. Avslutt med å vanne, og gi den gjerne litt plantenæring.

5. Står planten i friluft er det ikke mye du trenger å stelle med den gjennom sesongen, men pass på å gi litt ekstra vann dersom det er lange tørkeperioder.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til! Jeg skal i alle fall hive meg rundt:)

Hjemmestrikk

For meg er det mye terapi i strikking, og denne genseren har kanskje fungert mer som terapi enn noen annen. Med mer avansert mønster enn noen gang var det så utrolig tilfredstillende å se at jeg kan! Noen drar kanskje kjennsel på den? Den er nemlig inspirert av årets it genser fra Ganni.

På søndag fikk jeg for første gang se den på en slank kropp (for å si det sånn så kler ikke gravidkroppen denne genseren!) og jeg ble bare så stolt! Jeg har allerede strikket samme varianten i rød og nå vurderer jeg om den skal strikkes i flere farger også. For tro det eller ei så går det faktisk superfort å strikke den.

 

Den perfekte bryllupsgave

Storfavoritten bunadspleddet av Andreas Engesvik er kommet i en ny variant. Denne gangen i deilige blåtoner som er hentet fra Oslo sitt byvåpen og blomsterbroderier inspirert av Oslomarka, slik symboliserer pleddet samspillet mellom sjø og natur. Den nye varianten er nemlig inspirert av Oslobunaden.

Som de andre pleddene i denne serien er også dette uendelig vakkert og jeg legger det herved til den uendelig lange ønskelisten min. Kanskje det er nettopp det at det er nytt eller det at det er blått men jeg tror nesten at dette er blitt min nye favoritt…

Og skal du i bryllup denne sommeren er dette den perfekte gave. I nydelig utførelse og kvalitet vil dette følge brudeparet i mange, mange år.


Kilde Multitrend

Vårens snittblomster er gratis

På få dager har alt rundt oss blitt grønt og de fineste blomster har skutt i været, og i år som i fjor så tar jeg meg selv i å bli helt overveldet. En liten tur utenfor døren og vi kan plukke de fineste blomster og med en liten blomsterglad gutt i hus dukker det opp noe nytt hver eneste dag. Han ser fortsatt ikke forskjell på ugress og blomst og ofte står ugressblader og pynter opp på kjøkkenbordet i små vaser. Og det synes jeg i grunnen er helt greit. Vakker sommerdekor trenger ikke nødvendigvis å være de tradisjonelle markblomstene. Det kan like gjerne være en gren eller busk. Blomstrende grener fra frukttrær er feks noe av det peneste som finnes og akkurat nå står de i blomst.

Jeg synes blåbærlyngen er så vakker og i dag plukket vi en diger bukett. Et lite tips er å bruke den sammen med fargerike blomster, det grønne gir nemlig buketten mer liv og luft og du får en større og vakrere bukett. Eller så kan du bruke den helt alene slik som vi har gjort. Det trenger ikke alltid være så avansert.

Disse små ble reddet av en liten hånd like før gressklipperen var i ferd med å ta de. Jeg tror ikke det er noe jeg blir mer glad for enn når han stolt kommer og gir meg en liten bukett. Nøye valgt ut og plukket med kjærlighet for å gjøre meg glad. Det er da jeg kjenner at alt slitet med graviditeten- det gjør jeg så gjerne.


 

Kjøkkenprat

Vel overstått 17 mai alle sammen! Jeg håper dere hadde en strålende dag i går, med fine folk, god mat og mye is! Apropo is så var jeg så dum å spørre sønnen vår i går like før leggetid hvor mange is han hadde spist. Da han skjønte at han hadde vært så travel hele dagen med tog og leker at han ikke hadde rukket å spise mer enn en is var hundreogett ute. Hva skulle han si i barnehagen? Det var jo dagen da han skulle spise så mange is han ville! Og det var virkelig det store samtaleemnet da jeg hentet han i barnehagen 16 mai. For å si det sånn så endte det med is til kvelds- og til frokost i dag tidlig! Og jeg ser ikke bort fra at det blir en is i ettermiddag også. Det er tross alt nasjonaldag bare en dag i året.

Bortsett fra det var det en nydelig dag i går. Tenk at vi skulle få så fint vær! Mannen og småen hadde tettpakket program hele dagen, mens jeg kun var med på 17 mai frokost hos naboene og rømmegrøt med familien her senere på dagen. Jeg blir mindre og mindre mobil jo mer magen vokser og nå er jeg på det punktet at jeg våger å dra noe sted uten bil. Klarer ikke stå oppreist i mer enn 30 sekunder før det føles som om jeg skal besvime så da er det bare å lytte til kroppen.

Jeg har innsett at et gjøremål om dagen er det jeg klarer så da jeg i dag klarte to var jeg skikkelig fornøyd med meg selv! Spesielt med tanke på at begge var så fruktbare. Jeg har nemlig fått tegnet opp kjøkken hos Kvik kjøkken og vært innom en møbelsnekker. Og begge jeg snakket med virket så dyktige i jobben sin og for meg har det mye å si når jeg skal ta fatt på større prosjekter ettersom jeg ikke har forutsetning til å ta alle valg selv. Og brikkene begynner virkelig å falle på plass. Det ser ut til at vi lander på to ulike alternativer, og begge vil bli superfine! Det første alternativet er alt fra Kvik, omtrent med den utførelsen som er over, med en svart kjøkkenøy og hvite skap i bakkant (bare at våre skap vil være inni veggen slik at de ikke stikker ut).

Det andre alternativet er å kjøpe alle skrog fra Kvik og få en møbelsnekker til å lage fronter på kjøkkenøyen med spiler i valnøtt eller eik. Det vil ligne kjøkken fra Unoform men forhåpentligvis til en mye snillere pris. Møbelsnekkeren jobber hos Wallø & Nilsen (som Tid for hjem bruker) og det var så betryggende å høre at å lage kjøkkenfronter hadde de god erfaring med. Nå gleder jeg meg bare til å få tegninger og priser både fra Kvik og Wallø & Nilsen slik at vi for alvor kan begynne å ta noen valg.  

   

Smak av italia

Denne olivenoljen oppdaget jeg i høst og fra den kom i hus har alt jeg har laget på kjøkkenet smakt mye bedre!  Jeg fant nylig ut at den er kåret til den beste olivenoljen i Europa så det er kanskje ikke så rart. Over salaten, på en brødbit, i pastaen, som ingrediens i en dressing- den er rett og slett amazing! Jeg har fått en ny pastafavoritt her hjemme og den er helt utrolig enkel: Stek løk og hvitløk i en panne, ha over Cerrosughero olje, hakkede tomater og basilikumblader og krydre med pepper og maldonsalt. Bland med nykokt pasta, dryss over parmasan og du har den herligste rett med smak av italia.


Jeg har hatt litt problemer med å finne ut hvem som forhandler den da jeg kjøpte min på interiørmessen i høst, men akkurat da jeg var på nippet til å gå tom fant jeg den hos Traktøren her i Bergen. Den koster nok litt mer enn andre olivenoljer men det er den verdt!
 

5 desserter til 17 mai

Om du skal ha 2,4 eller 14 gjester er det hyggelig å servere noe som markerer den store dagen. Her er fem deilige 17 mai desserter som vil se nydelig ut på bordet.

Lag små porsjonspavlova og dekorer de med krem og bær. Enkelt og veldig dekorativt!

Pynt den tradisjonelle bløtekaken med en sløyfe.

Krem i porsjonsglass med friske bær. Friskt og vårlig!

Dessertspyd med marshmallow, brownies og bær.


Lag ostekaken i porsjonsglass og dekorer den lagvis slik at den ser ut som det norske flagg.

Bilder fra pinterest
 

Viloplatsen 6K

Når jeg trenger en liten dose skandinavisk vet jeg at Alvhem alltid leverer. Denne leiligheten er selve definisjonen på den rene nordiske stilen hvor materialer og fargepalett harmonerer og gjør det lett og elegant. En stil som dette vil alltid være elegant men ved å safe for mye kan den lett bli kjedelig, noe jeg også tror er grunnen til at flere har gått litt bort fra denne stilen det siste året. Denne leiligheten er imidlertid langt fra kjedelig og grunnen til det er den spennende bruken av kontraster, store kunstobjekter, store planter og de litt uvendede detaljene. Som krakkene på veggen! Hvor smart er ikke det? Nok et bevis på at et møbel ikke nødvendigvis må være det det opprinnelig var ment som.


Kilde Alvhem